Történetünk

Történetünk a 90-es évek közepére vezethető vissza, amikor a környék szegényes kulturális színvonalát látva, tizen-huszonévesekből álló kis csapatunk elhatározta, hogy változtat ezen a szomorú helyzeten, és elkezdtünk összejöveteleket szervezni a téglási ifjúsági klubban. A zenés-táncos kulturális rendezvényeket egyszerűen csak DISCO-nak neveztük. Miután tevékenységünket szerettük volna a környék minél több fiataljával megosztani, reklámozni kezdtük, így egyre többen lettünk, mígnem egy bizonyos "kritikus tömeget" elérve a hadházi és a téglási "fiatalok" hálájuk jeléül szétverték a rendezvények helyszíneként funkcionáló ifjúsági klubházat.
Mi természetesen nem adtuk fel, hiszen kissé zord körülmények között ugyan, de ezidő alatt mégis elsajátítottuk a rendezvényszervezés, és a propagandatevékenység gyakorlati alapjait.
98-ban komolyabb szinten kezdtünk foglalkozni a zenével, mivel már nemcsak lejátszani szerettük volna a közönségnek, hanem saját dalokat, szerzeményeket is próbáltunk kreálni egyre nagyobb sikerrel. A saját dalok felvételéhez komolyabb technikai eszközökre volt szükség, amiket spórolt pénzünkből vásároltunk meg. Ekkor jött létre a Panic Recording Hangstúdió, amely a mai napig működik, nevéhez számos különleges produkció kapcsolható. Az egyik ilyen felvétel során jutott valamelyikünk eszébe, hogy nemcsak rap szöveget, vagy éneket lehet mikrofonba mondani, hanem lehet viccet mesélni, híreket mondani, riportot készíteni, innen pedig már egyenes volt az út a következő nagy lépéshez: CSINÁLJUNK RÁDIÓT!!!,
Tapasztaltabb ismerőseink felhívták a figyelmünket arra, hogy amennyiben szerveződésünket hivatalos formába öntjük, akkor van esélyünk bizonyos - akkor még titokzatosnak tűnő - pályázati támogatások elnyerésére is. Ezen felbuzdulva 1999 őszén elkezdtük az adminisztrációs munkát, és egy debreceni ifjúsági iroda jogászának segítségével 2000 március 1.-ével hivatalosan és jogerősen megalakultunk :)
Székhelyünk kezdetben az Úttörő u. 12/A alatt volt, de mivel az egyik tagunk apukája az akkori önkormányzat pénzügyi bizottságának tagja volt, jelképes bérleti összegért kaptunk egy használaton kívüli szolgálati lakást a téglási óvoda sarkában lévő vályogépületben, ahol berendeztük az egyesület új székhelyét.
Közben persze a már fő célkitűzéssé vált rádiós koncepció is haladt a maga útján, ami abból állt, hogy komplett rádióműsorokat gyártottunk hetente 4 óra időtartamban, ami folyamatos rotációban ment a helyi kábeltévé egyik csatornáján üzemelő képújság hangsávjában. Ez akkor igen komoly dolognak számított, de mi nem értük be ennyivel, és elhatároztuk, profi, sugárzott helyi rádiót indítunk településünkön.
2002-ben nyílt lehetőség az akkori médiahatóság az ORTT jóvoltából ún. kisközösségi rádióadó indítására, amit első körben meg is pályáztunk. A rendkívül bonyolult és logikátlan pályázati eljáráson, és a szintén eléggé nehézkes rádióengedélyeztetési procedúrán átverekedve magunkat 2004. július 3.-án megszólalhatott településünk sugárzott rádióműsora a 4-SSSS Rádió.
A 4-SSSS Rádió telitalálat volt a maga nemében, hiszen 2004 nyarán Hadház és Téglás utcáin végigsétálva az ablakokból, az autókból és minden egyéb olyan helyről ahonnan addig a Sláger vagy a Danubius volt hallható mi szóltunk :)
A siker tehát teljes lehetett volna, ha nem a keleti végen lettünk volna, mert így sem a település vállalkozói rétege (tisztelet a kevés kivételnek, pl. Com-2 Bt.), sem önkormányzata nem tudta felfogni a helyzet jelentőségét, azt, hogy néhány helybéli kispénzű srác megyei színvonalú rádiót rittyentett egy ilyen kis porfészekbe, ahol eddig csak a május 1.-éken történt valami.
Mi azonban továbbra sem adtuk fel, reklámbevételek és önkormányzati támogatás hiányában saját zsebből dobtuk össze a működési költségeinket, a későbbiek során pedig az egykori Műsorszolgáltatási Alap és az NCA forrásait éves szinten 1-2 nagyobb rendezvénnyel megtoldva még lassú fejlődést is sikerült produkálnunk. Közben 2005-ben az anyagi források hiánya, és személyi problémák belső feszültséghez vezettek, aminek következtében egyesületünkből, és a rádióból többen kiléptek. Az ebből fakadó kezdeti elkeseredésünk azonban hamar elszállt, amikor rájöttünk, hogy a megmaradt csapat sokkal összetartóbb, komolyabb felfogású emberekből áll, így még hatékonyabban tudtuk folytatni munkánkat.
2009-ben fogalmazódott meg bennünk egy másik fontos téma, amit érdemesnek tartottunk felkarolni, ez pedig nem más, mint a figyelemfelhívás az indokolatlan gyógyszerszedés veszélyeire. A rádiós munka mellett erre eleinte nem igazán jutott idő, így csak 2012 után tudtunk vele érdemben foglalkozni.
A 4-SSSS Rádió, mit egyesületünk eddigi legnagyobb projektje egészen 2012 január 16.-áig húzta, amikor is a Médiatanács, majd egy éven át tartó egyoldalú levelezésünk ellenére, arrogáns közömbösséggel, értelmes indoklás nélkül egyszerűen nem volt hajlandó tovább engedélyezni a műsorszolgáltatást.
Szégyen vagy nem, ez bizony kegyelemdöfésnek számított, hiszen kis csapatunk az utolsó 2 évre kifulladt és megfogyatkozott, miután szinte a teljes 8 évet társadalmi munkában nyomtuk végig, senki nem tudott túl hosszú ideig nálunk maradni, mert megélhetés után kellett néznie, vagy csak egyszerűen kiábrándult a rengeteg elismerés nélküli munka láttán.
Önkormányzatunk még egy évig tűrt meg minket lepukkant ingatlanában, majd 2013 júliusában, a településen végzett több mint 13 évnyi (közel 100 millió forint eszmei értékű) önkéntesmunka után kiebrudaltak minket a Kossuth u.-i házból, így egyesületünket visszaköltöztettük születési helyére az Úttörő u. 12/A alá :)
Elérkeztünk tehát a jelenbe, így akinek volt türelme végigolvasni ezt a kis történetet, annak lehet némi rálátása arra, hogy mi is az a Pánik Kulturális Egyesület nevű izé :)
Jelenleg a kicsi, de annál színvonalasabb stúdiónkat építgetjük, amely ma már nem csak hanganyagok, de képek, videoklippek gyártására is alkalmas, valamint elindítottuk a NESZEDD.HU mozgalmat, amely a fentebb említett indokolatlan gyógyszerszedés elleni kampányunk gerincét képezi.
Egyesületünk fenntartási költségeit főként az adó 1%-okból fedezzük, úgyhogy köszönjük mindenkinek aki veszi a fáradtságot, és felajánlja nekünk ezt a nem túl nagy, nekünk mégis sokat jelentő összeget :)